AGAPE
  VRIENDSCHAPSBROOD  

Inleiding
Dit brood wordt gemaakt van zuurdesem, een natuurlijk gistend deeg dat gedurende  negen dagen bewerkt wordt. 
In mijn netwerk heet het deeg "Herman", we hebben het dan ook vaak over "Herman Brood".
Het is heel goed mogelijk dat iemand anders een andere naam aan het ontvangen deeg geeft.
Naamgeving is belangrijk, dat geeft het deeg een persoonlijkheid, en maakt het hele proces een stuk persoonlijker.
De cyclus van negen dagen doet mij denken aan het katholieke ritueel van de novene, waarbij negen dagen en nachten lang een kaars wordt aangestoken en gebeden wordt om een belangrijke hartenwens te verwezenlijken.
Elke keer dat ik het deeg bewerk, spreek ik in gedachten een wens uit:
"Ik wens...dat ik met degene, voor wie ik dit maak, een zuivere hart-verbinding heb".
Dit negendaagse ritueel geeft mij, elke keer dat ik bezig ben met het deeg, een  moment van rust om even stil te staan bij mijn vriendschappen en andere  relaties.
Met wie zal ik op de negende dag het deeg delen?
Ik moet drie vrienden/vriendinnen uitkiezen.
Dat kunnen geen willekeurige vreemden zijn, gezien de wens die ik uitspreek.
Wanneer het contact niet zuiver aanvoelt, kan ik daarmee dit ritueel niet delen.
Het ritueel doet me denken aan de gelijkenis van Jezus de Nazarener, waarin hij zijn volgelingen ertoe aanzette om "het zuurdesem van de wereld" te zijn.
Met dit ritueel van vriendschap kunnen wij ook een beetje het zuurdesem van de wereld worden.
Het is niet noodzakelijk om te wachten totdat je het deeg van iemand anders krijgt; je kan zelf de cyclus starten door het deeg te maken: neem de hoeveelheden die beschreven wordt bij dag 4, en begin op deze manier jouw eigen cyclus van dag 1.


Algemeen Recept
Vriendschapsbrood

De basis is het deeg wat je kreeg van een vriend of vriendin.
Na de negende dag geef je ook een deel aan drie vrienden of vriendinnen.
Je moet het deeg als volgt verzorgen   
Zet het NIET in de koelkast maar zorg dat het warmte krijgt.
Dek het nooit af met een deksel, een theedoek mag wel.
Het deeg zal groeien dus zorg voor een ruime schaal.

Dag 1:
Vandaag heb je het deeg ontvangen.

Dag 2 en 3:
Roer het deeg een aantal malen per dag goed door met een houten lepel.

Dag 4:
Het deeg heeft honger, voedt hem daarom met:

  • 200 ml melk
  • 125 gr. bloem
  • 200 gr. suiker

Dag 5, 6, 7, 8:
Roer het deeg wederom een aantal malen per dag om met een houten lepel.

Dag 9:
Het deeg heeft weer honger gekregen.
Het is tevreden als je hetzelfde geeft als bij dag vier.
Hierna moet je het deeg verdelen over vier bakjes waarvan je er drie weggeeft, het vierde bakje hou je zelf.

Dag 10:
Je geeft het deeg vandaag voor het laatst te eten. 
Vul daarom het overgebleven deeg aan met:   

  • 50 ml olie
  • 3 eieren
  • 250 gr. bloem
  • 200 gr. suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 200 gr noten en/of rozijnen o.i.d.
  • Een grote appel aan stukjes

Meng het deeg goed door elkaar.
Vet een cakeblik in en besprenkel het met kristalsuiker.
Giet het deeg daarin over.
Bak het deeg in 90 minuten gaar.
Gasoven stand 3/4, elektrische oven op 170 graden


index